Meklēt šajā emuārā

ceturtdiena, 2012. gada 31. maijs

28/05/12



Krasnojarskas centrā, bijušajā populārākajā Padomju laika kino, kas šodien ir kas līdzīgs Splendid Palace, izrādot tiešām labas filmas (ironiski, ka biļetes uz tām ir vairāk kā 2x lētākas nekā uz drausmīgajām komercfilmām) pirmdienas vakarā tika parādīta Rolanda Kalniņa aizliegtā filma „Četri balti krekli”. Pusstundu pirms seansa sākuma ierados ar papīru un cerībā ieraudzīt kādu no organizatoriem, lai pārliecinātos, ka viss kārtībā – kinoteātrī viss ritēja ierasto gaitu, organizatori jau mājās, nekas cits neatlika kā vien mierīgi sēdēt un gaidīt, kad sāks laist zālē un ieradīsies vēl kāds no savējiem.
Pētot bildes uz sienām, pamanīju Rīgas panorāmu – tad sapratu, ka bildes veltītas nacionālā kino dienām. Man patika. sagaidīju pirmos apmeklētājus un kopā nobildējāmies, pirms došanās tālāk uz zāli. Redzot, ka cilvēki sāk nākt arvien vairāk, puse no tiem noteikti nav latvieši – tātad šovakar vismaz 20 cilvēki iepazīs kripatu latviešu kultūru – tas veldzē dvēseli un nedaudz rada uztraukumu par krievu valodas prasmēm un stāstāmo pirms filmas. Galu galā viss notiek kaut kā – sagatavotais materiāls paliek rokās, pasaku ko pavisam citu, bet beigās domāju, ka nebija tik traki, jo tas, ko nepateicu parādījās uzrakstos.
Filmai sākoties ierodas vēl pāris kavētāji, atbrīvodama vietu, paņemdama aiz rokas tos, kas tumsā nekādi nevarēja atrast vietu, aizgāju uz pašu aizmuguri un centos vērot no malas. Traucējoši tomēr šķita tie kavētāji, varbūt nepatīkami bija tas, ka apzinājos, ka tie mēs paši, tieši latvieši, pārējie nez kāpēc ieradās laikā. Un neviens jau negaidīja un neticēja, ka zāle būs tik pilna. Filmas laikā pāris cilvēki aizgāja. Nezinu, kāpēc, tas prieku nemazināja.
Beigās gribējās vēl ar vairākiem parunāties, bet cilvēki jau laikam steidzās mājās. Ar Martinu aizrunājāmies par atlikušā Krievijas laika plāniem – tāds dzīvīgums šķita tajā sarunā, ka gandrīz visas vecmāmiņas izklīda, nesagaidīdamas mani. Beigās vēl nelielā barā uz ielas papļāpājām, visi priecīgi un apmierināti ar rezultātu, un devāmies mājās.
Pilsētu tagad patīkami piepilda ziedošu ābeļu smarža. Ira pamanās būt arī gana manīga, lai apstādinātu mani kaut uz mirkli un liktu nobildēties pie tām. Man draisks un priecīgs prāts, kāpēc izvēlos aizskriet tālāk, kaut bilde drīzāk ne tik izdevusies sanāca – toties var redzēt, kādās rindās sastādītas ābeles pie tehnikuma.
Tagad var mierīgi un priecīgi gaidīt nākamo tikšanās reizi Dom Kino 27.jūnijā, kas jau būs manas prombraukšanas pats priekšvakars.... ai,ai. 





Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru